Marja Holecyová : Blúdenie

Mariotovi dediči: Blúdenie

    Druhá časť fantasy série od mladej slovenskej autorky prináša strhujúce rozprávanie o mágii a čarodejných svetoch na Slovensku.

    Anotácia : Veštba, ktorá zmenila život Mariotových dedičov, sa začína napĺňať. Mija a Miseag stoja pred súdom za to, že vnikli do tajnej Komory ľubietovského čarodejníckeho klanu. Súd však preruší nečakaná udalosť, ktorá dedičov zavedie na ďalšiu dobrodružnú cestu. V tajomných lesoch musia čeliť novým nebezpečenstvám – útokom orlajov aj vodných ľudí –, až sa napokon dostanú do legendárnej Maettregie. Pomôže to Miji lepšie pochopiť jej poslanie v čarodejnom svete? Odhalí Miseag podstatu Knihy odpovedí a dosiahne s jej pomocou to, po čom túži? Podarí sa tým dvom napokon v bezpečí vrátiť do svojich klanov? A akú úlohu v tom všetkom zohrá obávaný Marioto?


      Keď som ju  prvýkrát dostala do rúk, už som ju nepustila, pokiaľ som ju nedočítala. Čítala som ju skoro až do ďalšieho rána, a tak vstávanie do školy bolo naozaj nesmierne ťažké. J Teraz som na tejto knižnej sérii asi závislá. Len tento diel mám prečítaný už asi viac ako 6-krát.
    A ako hovorieva jedna šialená postava z knihy, druhá časť je naozaj Waega ! J
S radosťou môžem oznámiť, že autorka naozaj nesklamala! Práve naopak! Kniha Blúdenie naplnila  všetky očakávanie a dokonca prevalcovala aj prvú knihu. Nápady mladej spisovateľky boli dokonalejšie a sebaistejšie.
     
     Dej presne nadväzuje na prvú knihu, a tak už od začiatku sa môžeme dočkať dynamického napätia. Postavy sú plnšie, výraznejšie. Dostávajú nové rozmery a hlavne pri hlavných postavách sa prehlbuje ich vnútorná charakteristika. Taktiež aj prostredie v ktorom sa odohráva dej, či už les plný zradcov, alebo pokojná, mierumilovná Maettregia, je dôkladne premyslený.  Príjemné čítanie plné zvratov, ktoré určite nikoho neunudia, ale stiahnu ho hlboko do deja.  

                                                                                   
                                                      ČO MA STIAHLO DO DEJA ?
    Utečenci. Stačí jedno slovo, aby vystihlo komplikáciu, ktorá všetko odštartovala. Pred čím utekajú?  Ľahké: Súd, zradcovia, nebezpečenstvo, pomstychtivý a nevyspytateľný Grigorias,...  Komplikácie a nemilé prekvapenia počas cesty lesom nesmú chýbať.  Nebezpečenstvo pominie, až keď sa spolu dostanú do Maettregie, miesta, kde ľudia nepoužívajú žiadne zbrane, či mágiu pri bojoch. Prečo? Lebo nebojujú. Majú vlastný svet, v ktorom neriešia väčšie problémy ako predaj Ludrefory, ktorú vyrábajú. Je však toto naoko milé miesto naozaj bezpečné?  Mijine pochybnosti sa miešajú s Miseagovými dobrými pocitmi a rýchlym zapadnutím do Maettregského prostredia.
          
     Ťažká situácia si žiada spojenie ich síl. Je to však možné u dvoch pubertiakov, ktorý sa nemajú radi? Nemajú na výber. Zdalo by sa, že ich spoločné problémy ich zblížia, avšak pri tak náladových ľuďoch je to vždy ťažké.  V jednej chvíli uzavrú prímerie a v ďalšej sa už hádajú a div že sa nepozabíjajú. :) 
        Autorka hlavným postavám naložila kopec problémov.  Zradcovia, magioly, kniha odpovedí,... A k nim stále pribúdajú  ďalšie a ďalšie. Najväčšou hrozbou však aj naďalej ostáva Marioto. Mijin skutočný otec, ktorý si myslí, že dokáže zmeniť čarodejnícky svet k lepšiemu. Zbiera si svoju vlastnú armádu ľudí do blížiacej sa bitky. Chýry o jeho neporaziteľnosti spôsobili, že na jeho stranu pribúdajú ďalší a ďalší. Taktiež má svoju PRAVÚ RUKU – Grigoriasa, nebezpečného čarodejníka, ktorý skrýva pred Mariotom mnoho tajomstiev.
      Zdá sa, že  na tak mladých a prevažne neskúsených hrdinov je problémov až-až. Zvládnu ich?..... Dozviete sa! 
   





Žiadne komentáre