Kelly Oram-Being Jamie Baker

Milujem tú obálku !
Názov: Being Jamie Baker
Autor: Kelly Oram
Séria : Jamie Baker
Diel: 1
Počet strán:353
Filmové spracovanie: Nie
Anotácia:
Po tragickej nehode ju mali nájsť mŕtvu ,ale namiesto toho našli sedemnásťročnú Jamie Bakerovú s nezvládnuteľnými , nadľudskými schopnosťami. Ak chcela Jamie zachovať svoje tajomstvo , musela sa stať sociálnym vyvrheľom a sama si vybudovať postoj ľadovej kráľovnej . Ale počas búrlivého stretnutia s hviezdnym quaterbackom Ryanom Millerom doslova pobozká anonymitu na rozlúčku. Teraz sa nechutne neodolateľný Ryan nezastaví pred ničím, aby mohol roztopiť srde ľadovej kráľovnéj a snaží sa zistiť čo je na nej také zvláštne. Bohužiaľ, Ryan nie je jediný, kto ide po jej tajomstve. Dokáže sa Jamie naučiť kontrolovať svoje sily predtým ako sa objaví v médiách alebo sa zmení na pokusnú krysu vo vládnom laboratórium ? A ešte dôležitejšie je, dokáže sa ,,zbaviť“ Ryana Millera skôr ako sa doňho zamiluje ?

Hlavná hrdinka


Jamie je ďalšie sedemnásťročné dievča v rade. Lenže z nadľudskými schopnosťami .Po nehode sa nezmenil len jej zovňajšok ale aj jej zmysli. Čuch, sluch , zrak... všetko je odrazu silnejšie. A to už vôbec nehovorím o tom, že si môže odbehnúť na druhu stranu kontinentu za pár minút. Ak cíti silné emócie (a aj tie menšie) ,,premení“ sa na veľkú , elektrickú guľu pre výbuchom. Ma všetko na háku pokiaľ sa nejedná o prezradenie jej ,,menšieho“ tajomstva. Ale smrť jej priateľa ju zvnútra zožiera a ja som ju  obdivovala za to, že bola taká silná.  
Preto, aby na jej novej škole nikto neprišiel na jej tajomstvo,  si vybudovala okolo seba veľkú stenu. Pre chalanov na škole je sexy, ale čo zmôžu proti ľadovej kráľovnej ? Nikto si od nej nevyslúži nič len opovrhovanie a už vonkoncom sa nikto nepreseká k jej zničenému srdcu. Či ?

Postavy:
A prečo nezačať z dobyvateľom Ryanom ?  Ryan je školsky idol, futbalista. Je milý...  žiadny Bad boy . Lebo však to poznáte: Kde je zlý chalan, tam je sexy dobrodružstvo, ale kto povedal že s milým chalanom  to sexy, vzrušujúce dobrodružstvo nezažijete ? Taktiež som si obľúbila jej aj jeho  rodičov, ale  postavy v stredoškolskom veku som moc nemusela. Samozrejme taká Becky sa ku koncu zmenila, a v mojich očiach o niečo vystúpila vyššie ale aj tak.A navyše..Tých postáv tam veľa nebolo . A čo by to bola kniha bez záporka nie ?  Až do konca som si myslela ,že viem kto bude ta sviňa príbehu...no nakoniec ? Najmenej päť minút som hľadela na monitor zo sánkou niekde na podlahe. Verte mi ! Pre mňa to bal fakt šok !

Dej
Všetko sa to začalo stávkou. Ryan musí pobozkať Jamie. Myslela som , že to bude trvať pol knihy, kým ju k tomu donúti, ale ona si len mykla plecom a išla na to. Lenže ten bozk Ryana nabudil a zbohom samota, zbohom tajomstvo. Musím povedať, že som sa dobre nasmiala pri jeho pokusoch . A ak si myslíte , že v knihe to bude už len o tom : On ju chce, ona chce jeho lenže ona má schopnosti a musí ich tajiť. Tak si choďte prečítať napríklad Pád. Kniha je síce zameraná na Ryanove pokusy, ale aj na Jamienu silu. Taktiež aj na jej nie najlepšiu minulosť. Musím povedať že to bolo  pre mňa plus. Bola som nadšená aj z toho, že Jamie mala skvelý vzťah z rodičmi. Držali spolu ako rodina. A ako som spomenula, ku koncu sa nám ukázal ,,pán záporný“ takže tam o poriadnu záverečnú akciu postarané

Pocity z čítania:
Asi ¾ knihy som sa smiala, rozplývala nad Ryanom alebo som zadržiavala dych nad Jamie a jej silami. V poslednej štvrtine som už začala aj revať. Neviem či to zvaliť na to, že som sa až moc vžila do Jamie, alebo že to bolo mojimi splašenými teenegerskými hormónmi. Taktiež som veľmi ocenila, že Kelly sa nebrbľala z dlhým opisovaním tragicej minulosti hneď na začiatku. Veľmi som ocenila, že to púšťala po kúskoch,prijatelným tempom a s prestávkou na stravenie danej informácie.  Kelly je veľmi dobrá spisovateľka. Jej kniha V is for Virgin sa mi tiež páčila, až na ten koniec ( viac až v recenzií). Jej kniha zaujmne už od prvéj kapitoly. A drží až do konca .

Koniec.
Takže ak viete dobre po anglicky, ak si chcete oddýchnuť od toho všetkého skúšania v škole. Môžete si knihu prečítať. Ja som si pri nej príjemne oddýchla. Kniha sa aj ľahko číta (alebo to len mne ? ) Len upozorňujem . Druhé pokračovanie z názvom :More Than Jamie Baker  Vychádza až na ďalší rok ! Takže by ste si museli na ďalšiu dávku elektriny , Ryana počkať ešte jeden rok ! Bude to fuška, ale sú aj iné knihy čo nám spríjemnia čakanie .

9 komentárov

  1. Túto knihu by som si naozaj veľmi rada prečítala, ale nie v angličtine 8( mohli by ju preložiť! 8)
    Pekná recenzia.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mohli mohli :D A ak by ešte ponechali túto obálku.. :D

      Odstrániť
  2. super recenzia...chcela by som sa spýtat odkial ju máš??máš ju kúpenú?? :D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ja som asi pred koncom nadávala, že ešte rok musím čakať, ale keď som to dočítala, uľavilo sa mi, lebo sa to skončilo celkom dobre, takže to moje trápenie trochu zmenšilo.
    Tiež si myslím, že bola kniha zameraná v prvom rade na Ryanovi pokusy dostať sa k nej bližšie, ale ako som čítala ďalej, dalo sa vidieť, že je v tej knihe ukrytá hlbšia myšlienka. Fakt neľutujem, že som to čítala. :)
    Páčilo sa mi to viac ako V is for a Virgin.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj mne sa viac páčila ako V is for Virgin, ale aj tá mala niečo do seba. Inak ... čítala si už prvý bozk z Ryanovho podľadu ? :D

      Odstrániť
    2. Ešte nie :D bolo to dobré? :D
      Inak ak to máš, mohla by si mi to poslať :D

      Odstrániť
    3. Aj hej :D Na GR má Kelly link na prečítanie :-)

      Odstrániť
    4. Aha fakt :D pozriem sa na to :D ... raz :D

      Odstrániť