Supehrdinovia, zloduchovia a nová Marissa Meyer! (Renegáti 1)


Dobre, nie som až TAK aktívna, nakoľko sa ozývam až po viac ako mesiaci, ale musíte mi dať body za to, že som prekvapivo aktívna na FB a aj na Insta. A hej, mimochodom- ahoj všektým. Stále žijem, dýcham, a áno (stále ma to jemne šokuje) aj čítam knihy. A preto sme aj tu! Ako môžete z nadpisu vydedukovať, tak sa ideme baviť o superhrdinoch a zlých záporákoch a pomste a...Jednoducho o novej knihe úžasnej autorky ktorej knihy poznáte. Takže sa poďme pozrieť trochu bližšie pozrieť na Marissu Meyer a jej novú knihu Renegáti.




Anotácia: Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli. Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?


Svet je iný. Prešiel obrovským prevratom, kde obyčajné ľudské hodnoty a pravidlá boli zvrhnuté pri snahe docieliť, aby aj výnimoční ľudia mali možnosť žiť normálne, aby skončilo utláčanie a zabíjanie. Až na to, že síce výnimoční ľudia nemuseli skrývať kto sú,  ale tým sa spustilo obdobie plné bojov o moc medzi pouličnými gangmi, ľudia a aj výnimoční pri snahe o prežitie dávno zabudli na to, čím sa kedysi riadili. Až kým neprišli oni. Skupina výnimočných, ktorí boli odhodlaní znova zaviesť poriadok a rovnováhu do temných dôb nazývaných aj Anarchia. Nakoniec sa im to aj podarilo, Anarchisti ľudia, ktorí prevrat začali boli plne potlačení do úzadia a v mysli všetkých ľudí boli považovaných za tých zlých. A na stráne víťazov stála druhá skupina výnimočných, ktorí doteraz dbajú na bezpečie sveta. Sú to Renegáti. A aj napriek tomu, že si všetci myslia že Anarchisti už nie sú hrozba, tak opak je pravdou. Lebo oni a ani ich členka Nova sa nevzdajú. Nova je odhodlaná bojovať ako za Anarchistov, tak predovšetkým za svoju pomstu. Aby pomstila rodinu. No nie je to len také jednoduché, nikto nepočíta s tým, že spozná svojho protivníka. Otázne je, či to Novu ovplyvní natoľko, aby sa zastavila vo svojom pláne.
,,-Čo presne hľadáme?“
,,-Zloduchov robiacich zlodušské veci.“

Marissa nikdy nemala problém s tým, aby vytvorila silné ženské postavy, ktoré mali niečo výnimočné a niečo na čo boli hrdé. Cress bola hackerka, Cinder zas mechanička...Catherine zas napriek svojmu sociálnemu postaveniu bola skvela pekárka. A nesklamala ani v tejto knihe. Hlavná hrdinka Nova je chytrá - rozumie fyzike, je učenlivá a myslí rýchlo. Jej super schopnosť sa síce nedostala dostatočne do popredia, no nepochybujem, že to je len otázka času, než sa Nightmare/Insomnia ukáže a všetkým nám vytrie zrak. Aj napriek tomu, že znie ako jedna z tých typicky dokonalých hrdiniek, treba podotknúť že Marissa si na to dala pozor a často zdôraznila nejaký nedostatok a taktiež poukázala na to, že jej postavy nie sú nezraniteľné. Nova je príjemná postava, poukazujúca na to, že veci v ktoré veríme nás môžu sklamať a na to, že aj napriek zdanlivej dokonalosti okolia je systém nefunkčný a mierne rozvrátený.  Na druhej strane je druhý rozprávač príbehu a to renegát Adrian, ktorý sám bojuje za svoju pravdu a rovnako ako Nova má svoje plusy a mínusy. Jeho schopnosť sa preukazuje o niečo viac, no zároveň viete aj to, že taktiež môžete čakať o niečo viac. Vzťah medzi týmito dvomi je príjemný – v žiadnom prípade nie je uponáhľaný buduje sa počas celej knihy. A nakoľko sú obaja veľmi príjemní rozprávači, príbeh vďaka ním plynie o niečo rýchlejšie.

,, Fakt je hrozná škoda, že je Renegát, však? Inak by si sa ho mohla opýtať,  či neostane na večeru.“

Vedľajšie postavy sú rovnako zaujímavé ako aj tie hlavné. V svete superhrdinov a výnimočných ľudí, plných špeciálnych schopnosti jednoducho neviete, čo môžete čakať. Síce mi nevyhovuje množstvo postáv a chvíľkami som sa v nich strácala, som pomerne rada, že tam sú, nakoľko vďaka nim je možno vidieť ten rozdiel medzi Renegátmi a Anarchistami či možno nejakými tretími stranami, ako sú iné skupiny či obyčajní ľudia. To je podľa mňa naozaj veľký prínos pre príbeh, nakoľko sa sami môžete nakloniť k tej alebo onej strane a vytvoriť si tak vlastný názor. Pri Marisse som sa naučila aj to, že žiadnu z postáv nemožno podceniť, nakoľko neviete, čo všetko môže so samotným príbehom urobiť aj napriek tomu, že ju na začiatku máte za niekoho neškodného.

,,Kým sú na svete hrdinovia, je tu vždy nádej že zajtrajšia noc bude lepšia.“

Osobne by som sa nedokázala prehlásiť za nejakého fanúšika filmov či komiksov plných ľudí s nejakými nadprirodzenými schopnosťami, no nakoľko sa v poslednej dobe dostávajú viac a viac do kníh, prichádzam tomu celému na chuť a dokonca si to užívam. Renegáti sú vyslovene prvá kniha, ktorá tieto postavy otvorene vyhlasuje za typických superhrdinov alebo zloduchov, predvádza ich na rôznych hračkách a v rožných komiksoch...Teda je to pre mňa prvá taká kniha. Napriek tomu sa autorka snažila poukázať na to, že aj napriek tej typickej popularite alebo práve naopak verejnej nenávisti je niečo, čo tie postavy prežívajú a že všetko odnáša nejaké svoje plusy aj mínusy. Štýl, akým Marissa píše ma vždy dokáže na hodiny zabaviť a dej jej kníh je vždy veľmi pekne plynulý, stále sa niečo deje. Nestretnete sa už s mierne typickou schémou : akcia – nuda – akcia vždy sa niečo deje, len buď ide o niečo väčšie alebo menšie a to ma jednoducho baví čítať. Ďalším plusom knihy je aj to, že taká romantická dejová linka je len mierne načrtnutá, ale nepchá sa do popredia. Na jej štýl som si už zvykla v priebehu Mesačných kroník či Bez srdce a vždy ma dokáže dejovými zvrtmi ohromiť. Čo ma však trochu v úplnom nadšení zarazilo je to, že postavy sa za celú knihu nejako zvlášť neposunuli dopredu. Možno nastala nejaká menšia zmena v ich zmýšľaní, ale neprišlo nič veľké. A ja si stále nie som moc istá, či sa mi to páči, alebo nie. Na jednu stranu mám naozaj rada, ak postavy niekde v príbehu pokročia, no v tomto príde to znamená, že aj napriek všetkým udalostiam v knihe si stoja plne za svojim cieľom a sú odhodlaní ho priviesť do konca.

,,Kto sa ničoho nebojí, nemôže byť statočný.“


Kniha Renegáti je ďalší skvelý príbeh z pera úžasnej autorky Mesačných kroník alebo Bez srdca. Merissa Mayer sa vzdala pevnej pôdy retellingov a pustila sa do nového, výnimočného sveta, plného superhrdinov, ich protikladov a osobnej pomsty. Hlavné postavy sa nehrajú na dokonalosť, dej prijemne uteká a vy sa tešíte a zároveň desíte toho, že každou jednou stranou ste bližšie ku koncu. A to si myslím, že je práve super schopnosť Meyerovej – nútiť vás prevracať stránky a milovať jej knihy. Chémiu hlavných postáv môžete cítiť pri každom strete, no romantika určite nie je najdôležitejším prvkom príbehu. A jediné naozajstné veľké mínus na tejto knihe je jedine to, že pokračovanie v USA vychádza až v novembri.  Takže ak chcete nakuknúť do sveta super hrdinov, zloduchov a ich aj bežného života, Renegáti sú správna voľba a vy si  ich môžete prečítať už od 24.4 v češtine. Renegáti tu obstávajú na super piatich obláčikoch.




Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem vydavateľstvu Albatrosmedia.